وام ازدواج نوعی تسهیلات مالی است که به جوانان کمک میکند تا زندگی مشترک خود را شروع کنند. معمولا این وام با اقساط طولانی مدت و با کمترین نرخ سود به افراد واجد شرایط داده میشود. هدف این وام، کمک به جوانان برای تامین هزینههای ازدواج و شروع زندگی مشترک است. ارائه این تسهیلات مالی به جوانان فرصت میدهد که بهراحتی تشکیل خانواده بدهند. بهعلاوه، بیشتر شدن نرخ ازدواج موجب افزایش فرزندآوری و کمک به رشد جمعیت جوان میشود.
اقساط طولانی مدت و سود کم این وام موجب خواهد شد فشاری به جوانان در ابتدای زندگی مشترک وارد نشود. لذا ارائه این وام میتواند تا حدود زیادی گرهگشای برخی از مشکلات جوانانی باشد که قصد دارند زندگی مشترکشان را آغاز کنند. در ادامه بیشتر به موضوع وام ازدواج، مبلغ، نرخ سود و شرایط اعطای آن میپردازیم.
مبلغ وام ازدواج
مقدار وام ازدواج هر ساله بر اساس مصوبات مجلس تعیین میشود و بانکهای عامل نیز موظف به پرداخت این وام از محل پسانداز و قرضالحسنه نظام بانکی هستند. تسهیلات قرضالحسنه ازدواج، یکی از تسهیلات مالی است که برای کمک به برآمدن از عهده هزینههای شروع زندگی مشترک به متقاضیان داده میشود. مبلغ وام ازدواج بر اساس شرایط و سن زوجین تعیین میشود. حال بیایید به سوال مهمی در این زمینه پاسخ دهیم: مبلغ وام ازدواج چقدر است؟
وام ازدواج مختص افراد با سن پایینتر، به مردان با سن کمتر از ۲۵ سال و زنان با سن کمتر از ۲۳ سال داده میشود. مبلغ این وام در سال آینده، ۳۵۰ میلیون تومان (در کل ۷۰۰ میلیون تومان) تعیین شده است. این تصمیم بهمنظور تشویق ازدواج در سنین پایینتر و با توجهبه نظر نمایندگان مجلس در بهمن ۱۴۰۲ اتخاذ شده است.
در صورتیکه یکی از زوجین خارج از این رده سنی باشد، مبلغ وام آنها متفاوت خواهد بود. بهعنوان مثال، اگر داماد ۲۵ سال سن داشته باشد، وام قرضالحسنه ۲۲۰ میلیون تومانی به او تعلق میگیرد؛ ولی اگر عروس ۲۴ سال داشته باشد، در کل مبلغ وام ازدواج قابل تعلق به چنین زوجی ۴۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
نرخ سود و محاسبه قسط وام ازدواج 1402
سوال دیگری که در زمینه وامهای ازدواج مطرح میشود این است که نرخ سود و اقساط وام ازدواج چقدر است؟ بهطور کلی، باز پرداخت اقساط این وام 120 ماهه یا 10 ساله است. بهعلاوه، نرخ سود درنظر گرفتهشده برای چنین وامی معادل 4% است.
بهعنوان مثال، مبلغ قسط یک وام 220 میلیون تومانی، ماهانه یک میلیون و 833 هزار تومان خواهد بود. این بدین معناست که یک زوج با سن زیر 23 و 25 سال باید جمعا مبلغ 3 میلیون و 666 هزار تومان بابت پرداخت اقساط این وام درنظر بگیرند.
در صورتیکه شما یک وام 180 میلیون تومانی دریافت کرده باشید، باید ماهانه یک میلیون و پانصد هزار تومان برای اقساط این وام کنار بگذارید. به عبارت دیگر، هر زوج باید 3 میلیون تومان و در هر ماه بهعنوان اقساط این وام کنار بگذارند. کارمزد 4 درصدی این وام، به رقم قسط اول وام ازدواج در هر سال افزوده میشود.
مقدار وام ازدواج 1403 چقدر است؟
همانطور که گفته شد، مبلغ وام ازدواج در هر سال متفاوت است و بر اساس مصوبات مجلس مقدار آن تغییر میکند. قبلا گفته شد که میزان این وام برای جوانانی که در سنین پایین تصمیم به ازدواج میگیرند، 350 میلیون تومان تعیین شده است. بنابراین، مبلغ وام ازدواج در سال 1403 برابر با 300 میلیون تومان است که این مبلغ به سن و سال افراد ارتباطی ندارد.
اقساط وام به میزان وامی که دریافت میکنید نیز بستگی دارد. متقاضیانی که امکان دریافت تسهیلات ۳۰۰ میلیون تومانی دارند، باید ماهیانه حدود دو میلیون و ۷۳۰ هزار تومان اقساط وام را بپردازند. برای متقاضیانی که امکان دریافت تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی را دارند، اقساط ماهیانه حدود سه میلیون و ۱۹۰ هزار تومان خواهد بود.
در صورتیکه یکی از زوجین تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی و دیگری تسهیلات ۳۰۰ میلیون تومانی دریافت کند، اقساط وام بیش از پنج میلیون و ۹۱۰ هزار تومان خواهد بود. این هزینه برای متقاضیانی که همزمان امکان دریافت تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی را دارند، حدودا 6 میلیون و ۳۷۰ هزار تومان خواهد بود.
شرایط اخذ وام ازدواج
شرایط اساسی برای ثبتنام و دریافت وام ازدواج عبارتند از:
- داشتن تابعیت ایرانی: شرط اصلی دریافت این وام داشتن تابعیت ایرانی است؛ بنابراین، اگر فردی تابعیت ایرانی داشته باشد و در ایران ساکن نباشد، همچنان میتواند برای دریافت وام ازدواج اقدام کند.
- تعداد درخواست وام: یکی دیگر از شرایط اساسی دریافت وام ازدواج، تعداد درخواستهای قبلی برای دریافت این وام است. به عبارت سادهتر، اگر متقاضی در گذشته از این وام استفاده کرده باشد، نمیتواند مجددا برای دریافت وام ازدواج درخواست دهد. به این معنی که هر فرد ایرانی تنها یک بار باید برای وام ازدواج درخواست بدهد.
قوانین و ضوابط کلی دریافت وام ازدواج به شرح زیر است:
- دریافت وام ازدواج برای ازدواج دوم و بیشتر: اگر فرد متقاضی قبلا از وام ازدواج استفاده نکرده باشد، میتواند در صورت ازدواج مجدد، از این تسهیلات بهره ببرد.
- ثبت وام ازدواج توسط زوجین بهصورت جداگانه: باید زوجین جداگانه در سامانه وام ازدواج ثبتنام کنند.
- محدودیت سن: تمام افراد حقیقی با سن ۱۸ سال و بیشتر که سابقه چک برگشتی یا اقساط معوقه در سیستم بانکی کشور نداشته باشند، میتوانند برای اخذ وام ثبتنام کنند.
- ارائه سند ازدواج: ارائه سند رسمی ازدواج ثبتشده در دفاتر اسناد رسمی الزامی است.
مراحل ثبت نام وام ازدواج
برای دریافت تسهیلات ازدواج باید در ابتدا به سامانه مراجعه کنید و با مطالعه شرایط و ضوابط ذکرشده در آن بدانید که آیا واجد شرایط دریافت این وام هستید یا خیر. برای ثبت نام دریافت این وام باید مدارکی را از قبل آماده کنید.
این مدارک شامل سند ازدواج، شناسنامه زوجین، کارت ملی، مدارک شناسایی ضامنها، کد پستی محل سکونت زوجین و… است. میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیقتر به سامانه مراجعه کنید یا از افراد مطلع کمک بگیرید. روش ثبتنام برای دریافت وام ازدواج بهشرح زیر است:
- برای ثبت نام وام ازدواج، ابتدا به وبسایت رسمی تسهیلات قرضالحسنه ازدواج بهنشانی cbi.ir مراجعه کنید.
- پس از مراجعه به سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به آدرس مذکور، قوانین و مقررات را با دقت بخوانید.
- بهیاد داشته باشید که هر زوج باید یک فرم ثبتنام جداگانه را برای دریافت وام ازدواج پر کند. بنابراین، شما و همسرتان باید هر کدام یک فرم مجزا را با اطلاعات شخصی خود تکمیل سازید.
- پس از تکمیل مراحل ثبتنام آنلاین در سایت وام ازدواج، یک پیامک حاوی یک کد 10 رقمی از سامانه تسهیلات به شماره موبایلی که در فرم وارد کردهاید، ارسال خواهد شد. حتما این کد را درجایی بنویسید.
سامانه و سایت وام ازدواج
همانطور که گفته شد، متقاضیان باید برای ثبت درخواست خود جهت دریافت تسهیلات ازدواج به آدرس ve.cbi.ir مراجعه کنند. توجه داشته باشید که سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به آدرس مذکور، تنها منبع رسمی برای ثبتنام درخواستهای وام ازدواج در جمهوری اسلامی ایران است.
بدین ترتیب زوجین میتوانند بهراحتی و بدون نیاز به حضور فیزیکی در محل، نسبت به ارائه درخواست برای دریافت تسهیلات ازدواج اقدامات لازم را انجام دهند. این اقدام موجب بهبود تجربه مشتری، تسهیل دریافت وام ازدواج میشود. بانکهای عامل نیز در راستای افزایش رضایت مشتریان راهکارهای جالبی برای ارائه این وام درنظر گرفتهاند.
بهعلاوه، برای آگاهی از بانکهایی که این وام را ارائه میدهند میتوانید به سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج مراجعه کنید.
نکات مهمی که باید درباره وام ازدواج بدانید
گفتیم که بر اساس قانون، هر فرد ایرانی تنها یکبار مجاز به دریافت وام ازدواج است. اگر فردی در ازدواج اول خود از این وام استفاده کرده باشد، دیگر امکان دریافت وام برای او وجود ندارد؛ اما اگر در ازدواج اول وام دریافت نکرده باشد، میتواند در ازدواج دوم خود برای دریافت وام ثبتنام کند.
توجه داشته باشید که اگر فرد در طول زمان ازدواجش برای اخذ وام ثبتنام کرده باشد؛ اما قبل از دریافت وام طلاق بگیرد، همچنان میتواند تسهیلات ازدواج را دریافت کند. حتی ایرانیان خارج از کشور نیز میتوانند از این وام بهره ببرند. این افراد باید گواهی ازدواج صادرشده توسط سفارت ایران را ارائه دهند.
اقلیتهای دینی نیز میتوانند با ارائه مدارک ازدواج رسمی برای دریافت وام ثبتنام کنند. حداکثر مهلت ثبتنام در سامانه برای استفاده از وام ازدواج، ۲ سال از تاریخ عقد است. به یاد داشته باشید که اقساط تسهیلات ازدواج در سال ۱۴۰۳ همانند سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و بازپرداخت آن ۱۰ ساله است.
در صورت افزایش مدت بازپرداخت اقساط به ۱۲ سال، مبلغ اقساط وام کاهش مییابد. مثلا بهجای اقساط 2 میلیون و ۷۳۰ هزارتومانی برای تسهیلات ۳۰۰ میلیون تومانی و مبلغ دو میلیون و ۲۸۰ هزار تومانی به بانک پرداخت میشود.
جمعبندی راهنمای جامع وام ازدواج
وام ازدواج، یکی از تسهیلاتی است که دولت به زوجین واجد شرایط ارائه میدهد. هدف این وام، کمک به جوانان برای آغاز زندگی مشترک است. زوجین میتوانند برای ثبت نام جهت دریافت این وام به سامانه فوقالذکر مراجعه کنند و تقاضای خود را به ثبت برسانند. مدت زمان انتظار برای دریافت وام متفاوت است و افراد میتوانند روند کار خود را با مراجعه به مراکز مربوطه یا تماس با پشتیبانی هر یک از مراکز مورد بررسی قرار دهند. پیگیری از طریق کدرهگیری یا کدملی امکانپذیر خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید